AGILITY

Agility påminner om hästhoppning. Förare och hund ska ta sig runt en bana med hinder i rätt följd och utan att riva, vägra eller ta fel väg. Man får inte röra hunden eller ha halsband på under tävlingen.

Det finns 3 storleksklasser, small, medium och large. Small är hundar upp till 35 cm i mankhöjd. Medium är mellan 35 och 43 cm i mankhöjd och large är över 43 cm.

Det finns 3 klasser. Klass 1 är lättast och klass 3 svårast. Det finns även 2 st olika grenar, agility och hopp. I hoppklassen finns bara hopphinder, medan det i agilityklassen även finns balanshinder och tunnlar.

Fortast med minst feltillägg vinner. Är man långsam kan man få tidsfel. I klass 1 får de 15 bästa procenten får en pinne. Efter 3 pinnar får man flytta upp till klass 2. I klass 2 gäller det att vara bland de 10 bästa procenten för att få en pinne. Även här behövs 3 för att få flytta vidare upp till klass 3. I klass 3 kan man ta cert och bli champion, både hopp- och agilitychampion.

Alla hundar får tävla agility, både ren- och blandraser. Skanna 1

Vi har tränar agility när Fleur var mellan ca 7-9 års ålder. Lite hade vi smygtränat innan, som miljö- och balansträning. Tog oss upp till klass 2 i både hopp och agility. Lyckades ta 1 pinne i hoppklass och 2 st i agilityklass. Vid 9 års ålder började Fleur tycka det var lite slitit med de snabba svängarna och framför allt slalomet, så vi slutade träna för tävling, men fortsatt lite agility light några år till. Gjorde bara sådant som schnauzern sa hon klarade av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s