SPÅR

Bruksspår eller personspår i SBK:S regi innebär att en person (spårläggaren) har gått ut en given sträcka i skog och mark. Under vandringen lägger spårläggaren ut 8 st träpinnar (apporter) i spåret. Efter en bestämd tid (liggetid) kommer föraren med hund, som då skall finna spåret samt alla apporterna. Upptaget av spåret samt tiden man har på sig att fullfölja spåret och hitta alla apporterna är reglerad. Det som skiljer de olika tävlingsklasserna åt är dels hur långt spåret  är, dels liggtiden, dels hur lång tid man har på sig att ta sig runt samt hur upptaget av spåret ser ut.

I lägre klass är spåret 1000 meter, liggtiden är mellan 60-80 minuter, man har 25 minuter på sig samt i upptaget anvisas ekipaget (förare och hund) en påsläppspunkt, där spåret säkert går ut rakt fram.

I högre klass är spåret 1200 m, liggtiden är mellan 80-100 minuter, spårtiden högst 30 minuter och upptaget sker i ett upptagsruta.

Upptagsrutan gäller även i elitklass. Rutan är olika stor i högre och elitklass (större i elitklass). Föraren får släppa iväg hunden från anvisad baslinje på rutan. Någonstans genom rutan har spårläggaren gått. Hunden ska själv leta upp spåret ute i rutan. Föraren får följa på 10 meters avstånd, hållandes i spårlinan. När hunden hittar spåret, ska den självmant spåra vidare. I högre klass har hunden 4 min på sig att hitta spåret och ekipaget ta sig iväg ut ur rutan. I elitklass är tiden 3 min. Om man i högre inte hittar spåret inom tiden, kan ekipaget bli anvisade en punkt där spåret säkert går och fortsätta därifrån. I elitklass blir man underkänd, om spåret inte hittas.

I elitklass är spåret 1500 meter långt, liggtiden är ca 100-120 minuter och spåret ska vara avklarat inom 35 minuter. Dessutom ska spåret innehålla minst en spetsvinkel.

11930718_10153106293233364_1696893269_n

Spår började vi egentligen ganska tidigt. Det är en naturlig del av rapporten. Då är det frispårning, som gäller. Upplever själv att spåret varit den lättaste bruksgrenen för oss. Mycket pga att de flesta delar redan var klara, såsom lydnaden, budföringen och uppletandet. Och dessutom hade Fleur redan spårat massor i rapporten. Spår har också varit lättast att träna, eftersom det kan man köra själv. Krävdes totalt inte så många tävlingar innan vi lyckades bli godkända och t o m få certpoäng i elitklass. Tävlingarna är dock utspridda på flera år. Sista tävlingarna gjorde vi när Fleur precis fyllt 10 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s