UTFODRING

Fleur har ätit BARF – biologisk anpassad rå föda, ända sedan hon var 1,5 år ungefär. Det var då jag fick upp ögonen för den typen av utfodring. Vi började i Ian Billinghurts anda. På den tiden inte fanns så många andra som var insatta i den här typen av utfodring. Maten handlades hos Jill med Jipotimas kennel.

Under åren har utbudet och kunskaperna ökat och nu är det riktig kommers med rå utfodring och färsk foder. Menyerna har ändrat sig lite för Fleur under åren. Initialt körde vi på, som dr Billinghurts förespråkade med RKB, inälvor och grönsaker. Sedan fick Fleur under några år bara RKB och kött och inälvor. Hade då läst fler böcker bl a Tom Lonsdale.

Under många år fick Fleur 2 mål om dagen, för hon fungerade inte på bara ett, utan blev helt oregerlig. Nu sedan hon passerat 10-årssträcket, fungerar det med ett mål om dagen. Fleur får sitt skrovmål på kvällen. På morgonen är hon inte nämnvärt hungrig och frågar inte efter någon frukost.bild_viltben

Initialt bestod maten av kycklingvingar, halsar och skrov, kalkonhalsar, fläskben/broskben av gris, kaninskrov i form av RKB. I mald form serverades det lamm, vilt, vom (från ko och lamm), fisk samt lever/hjärta/lunga/kaninmage. Utöver det råa grönsaker och ägg.

I dagens läge har jag plockat bort fläskbenen och kalkonhalsarna. Fläsket för att jag tänker att det inte är så gynnsamt för en gammal hund, samt att det är svårt att hitta billiga glada grisar. Kalkonhalsen plockades bort efter att Fleur vid 2 tillfällen satt en sådan i halsen och det var några alldeles för långa nervpirrande minuter innan hon fick upp bitarna igen. Sista gången såg hon ut som en boaorm som svalt en tapivar och satt den i halsen.P1060163

Fleur får mest vom, vilt, lamm, kyckling, kanin + inälvor (lever, njure, lunga).Ibland blir det fisk, ren, häst, gås eller något annat udda jag kan hitta. Fleur älskar mest kycklingen. Har börjat ge grönsaker igen, nu på ålderns höst, mest som bukfylla. Har dragit ner 1/3 av matransonen, på senaste året, eftersom det verkar som om förbränningen har gått ner. Säkert både pga åldern och pga att Fleur rör sig mindre. Inte mindre promenader, men mindre spring i benen. Har också fått ändra på RKB och ger nu nästan bara kyckling, vaktel eller kanin, då dessa ben är lagom mjuka. Oftast bankar jag sönder benen lite också, för säkerhets skull. Hårdare ben gör tyvärr att tänderna rycker.

bild_viltben1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s